Anasayfa
Özgeçmiş
Moleküler Görüntüleme
Kanser dışı hastalıklarda PET-CT
Moleküler Tedavi
Entegratif Kanser Grubu
Haberler
Sunumlar
İletişim-Danışma
Daha fazla
Meme kanserli olguda PET-CT ile saptanmış erken evre akciğer kanseri olgusu. PET-CT incelemede düşük aktivite CT metastazdan çok ikinci kanser özelliğinde, iki yöntem birlikte yorumlandığında akciğer adenokanseri ile uyumlu. Biyopsi sonucu evre 1 akciğer kanseri, operasyon uygulanaması nedeniyle girişimsel radyolojide bu küçük lezyona radyofrekanse ablasyon uygulandı. Remisyonda takip ediliyor.
Karında kitle ve aort çevresinde hipermetabolik doku: retroperitoenal fibrozis
Meme kanseri, takipte bel ağrısı ve MR tetkiki. Bulgular metastaz lehine değerlendiriyor. Nüks kuşkusu ile yapılan PET-CT'de spondilodiskit (bel omurlarının mikrobik iltihabı) saptandı.
Akciğerde kanser kuşkusu var ise PET-CT bunu aydınlatmada önemli rol oynar. Aynı zamanda kanser varsa evrelenmiş olur.
Tümörün agreviz (yüksek dereceli, hızlı ilerleyen) ve nispeten yavaş büyüyen (düşük dereceli) iki farklı komponenti olduğu iki farklı moleküler PET-CT tetkiki ile gösterildi. Üstte FDG PET (şeker metabolizması) altta nöroendokrin reseptör aktivitesi)
Ameliyat yapılamayan uzak yayılım göstermemiş akciğer kanserinde intra-arteriel kemoterapi ile tama yakın yanıt gösteren hasta. PET-CT hücre aktiivtesini ve kitleyi başarılı bir şekilde gösteriyor.
PET-CT 3 boyutlu görüntülerle hastalık yayılımını ve hücre canlılığını başarılı bir şekilde gösterebilir.
Nöroendokrin tümörlerde hücre yüzeyindeki reseptörlere Galyum 68-DOTATATE molekülünün bağlanmasından yararlanarak hastalığa özgü çok duyarlı görüntüleme yapılabilmektedir.
Özel pozisyonda özel bir cihazla meme kanserinde meme içi lezyonların sayı ve boyutları, cilde ve göğüs duvarına yayılımları başarılı bir şekilde gösterilmekte ve ameliyat öncesi doğru yaklaşım belirlenebilmektedir. Ayrıca koltuk altı ve göğüs kafesi içi lenf bezi yayılımları diğer yöntemlerden daha başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Beyin tümörlerinde tedavi sonrası anatomik yapı bozulur ve nüks varlığını değerlendirme güçleşir. Özel beyin protokolü ile yapılan beyin PET görüntüleme nüks varlığı konusunda önemli bilgiler sağlar.
PET'in sağladığı moleküler bilgi CT'nin sağladığı anatomik bilgi ile birleştirilirse yanıltıcı durumlar engellenebilir. Tedavi öncesi mediasten lenf bezleri metastaz değil sarkoidoz olarak yorumlandı. Kemoterapi sonrasında tüm kanserli dokularda hücre aktivitesi yok oldu. Ancak iyi huylu bir hastalık olan sarkoidoza bağlı lenf bezleri aktivitesini ve boyutlarını bezler şekilde sürdürdü.
PET-CT yalnızca boyut değil hücre aktivitesini ve tüm vücut lezyonlarının durumunu değerlendirmemizi sağlar. Tam yanıt gösteren akciğer kanserli hastada siyah odaklar halinde izlenen tümörlerde tam yanıt izleniyor. Ancak ikinci bir tümör odağında yanıt yetersiz. Bu tümör farklı biyolojik özelliklere sahip olabilir.